Home » Actividades » LES FESTES DE LES FOGUERES DE SANT JOAN

LES FESTES DE LES FOGUERES DE SANT JOAN

Amb les fogueres celebrem l’arribada de l’estiu. Els carrers s’omplen de gent, llum, música, color i pólvora.

El més important de les fogueres i que no et pots perdre:

1. LES FOGUERES, per descomptat. Aqueixes grans escultures de cartó pedra i fusta “els ninots”, autèntiques obres d’art, sempre amb un caràcter satíric.

 

h1                     h2

 

Es planten el dia 20 de juny i es talla l’accés al tràfic d’unes 50 carrers.

Pots visitar algunes de les més premiades cada any: La Ceràmica, Carolinas Altes, Hernán Cortés, Altell, Port d’Alacant, Mercat Central, Sèneca Autobusos, Florida Portazgo…

 

2. LES BARRAQUES: són recintes a l’aire lliure, carrers barrats amb taules, cadires, un bar i un escenari en el seu interior. La barraca sol ser d’ús privat, per als barraquers que són els qui la paguen. No obstant açò, l’entrada a la barraca és lliure i es pot fer ús del bar i gaudir de la música.

També estan les “barraques populars”, que no tenen res a veure amb les anteriors. Aquestes només obrin a les nits i són les més visitades per la joventut. En elles solen fer concerts en directe de grups musicals de moda. Les més conegudes són patrocinades per diferents entitats: Cadena Ser, Cadena 100, Barraca Universitària, etc.

 h3       h4

 

3. LES DESFILADES I CERCAVILES

Les belleses, dames i comissionats, amb els vestits típics fan cercaviles pels barris, acompanyats per bandes de música que ens complimenten amb sons d’instruments tradicionals com les dolçaines i els tamborins.

També hi ha desfilades en els quals participen les fogueres de tots els districtes, que van pel centre de la ciutat amb un itinerari prefixat. Els més destacats són: l’entrada de bandes i l’ofrena de flors a la Verge del Remei.

h5    h6 h7

 

4. LES MASCLETÁS: espectacle pirotècnic de so, no de llums a diferència dels castells de foc. Ací únicament soroll i olor a pólvora.

Es disparen de manera acompassada i amb un cert ritme petards de gran potència sonora. És fonamental que la força de les explosions vaja de menys a més, amb un final “apoteòsic”.

Es disparen a les catorze hores des de la plaça dels Estels, enguany del 18 al 24 de juny.

També hi ha algunes mascletàs nocturnes del 13 al 17 de juny a les 00 hores cada nit en un lloc diferent de la ciutat.

h8

 

5. LA COCA AMB TONYINA I BACORES: És tradició el dia de la plantà menjar a la nit coca amb tonyina i bacores fresques (coca amb tonyina i bacores fresques), dues manjares culinaris units a la festa, a la qual identifiquen.

h9         h10

 

6. LA PALMERA: Parlem de la tradicional palmera blanca de focs artificials que il·luminarà, com tots els anys la ciutat d’Alacant i donarà el senyal perquè comence la cremà.

Es llança el dia 24 de juny, puntual a les 24:00 hores des del Castell de Santa Bàrbara.

h11

 

7. LA CREMÀ: El dia 24, una vegada llançada la palmera, prenen i cremen les fogueres. La primera la foguera oficial de la plaça de l’Ajuntament i immediatament després comencen a incendiar-se de llarg a llarg de la localitat tota la resta de monuments, omplint de roig, taronja i calor la ciutat d’Alacant.

h12

 

En molts moments de la festa i sobretot la nit de la cremà sentirem l’himne fogueril d’Alacant: ‘A la llum dels fogueres, s’venten els palmeres’ (A la llum de les fogueres, es venten les palmeres).

Y per descomptat, no pot faltar la típica música en fogueres “Paquito el chocolatero”

8. LA BANYÀ: centenars de joves reptaran a la calor al voltant de la foguera i provocaran als bombers perquè aquests els llancen aigua, protagonitzant la coneguda ‘banyà’.

h13

 

 

9. ELS CASTELLS DE FOCS ARTIFICIALS: Un impressionant espectacle de llum i color.

Com a colofó a les festes, després de la cremà, del 25 al 29 de juny tenen lloc en la Platja del Cocó a les 00:00 hores els castells de focs artificials. Tots entren en un concurs que enguany compleix el seu 70º edició.

h14

 

I amb el foc, que tot ho renova, acaba la festa fins al pròxim any…

 

En resum, si vols viure les fogueres, no et pots perdre:

  1. Visitar alguna de les fogueres més premiades
  2. Anar a alguna barraca, prendre alguna cosa i gaudir de la música i ambient de festa
  3. Veure algun cercaviles o desfilada
  4. Presenciar alguna mascletà en la Plaça dels Estels
  5. Provar la coca amb tonyina i les bacores
  6. Veure la tradicional palmera
  7. Veure cremar alguna foguera
  8. Per a baixar la calor del foc, pots banyar-te en la banyà
  9. Finalment, assistir a algun castell de focs artificials

 

Ací tens el progama de Fogueres 2015:

http://bit.ly/1MO0lfG

 

LES FOGUERES DE SANT JOAN FESTA DECLARADA D’INTERÈS TURÍSTIC INTERNACIONAL


Leave a comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Categorías

Archivos

¿Qué estás leyendo?

… la justicia, no es solo cuestión de fondo. Sobre todo, es cuestión de forma. Así que no respetar las formas de la justicia es lo mismo que no respetar la justicia. Lo comprende, ¿verdad? -Melchor no dice nada; el subinspector esboza una sonrisa tolerante-. Bueno, ya lo comprenderá. Pero acuérdese de lo que le digo, Marín: la justicia absoluta puede ser la más absoluta de las injusticias.

Terra alta / Javier Cercas

Todo en nuestra web