El dia 21 de febrer va ser proclamat l’any 1999 per la UNESCO com Dia Internacional de la Llengua Materna. Es va fixar aquesta data per recordar els fets ocorreguts a Bangladesh aquest mateix dia de l’any 1952. L’exèrcit pakistanès va disparar una multitud bengalí que reivindicava els seus drets lingüístics. El Moviment per la Llengua Bengalí reclamava l’oficialitat d’aquesta llengua que havia estat negada pel recentment creat estat de Pakistan.
Aquest reconeixement suposava que la llengua poguera ser utilitzada en tots els àmbits i, a més a més, que poguera ser llengua vehicular a les escoles. El bengalí va ser reconegut com a llengua oficial l’any 1956. La UNESCO, juntament amb la reivindicació dels drets lingüístics, vol defensar en aquesta data el plurilingüisme com un dels tresors culturals més importants.
L’any 2019 ha sigut triat com l’Any Internacional de les Llengües Indígenes. Més de set mil llengües es troben en perill de desaparèixer, cadascuna d’aquestes transmissores d’una cultura, d’una història i base del pensament d’un poble.
Amb aquest motiu la Biblioteca de Filosofia i Lletres ha escollit alguns textos que podreu llegir en les nostres sales.
Volem agrair públicament la col·laboració del professorat en la selecció i traducció de textos.
Dels textos triats destaquem el poema L’home del teu país del professor Lluís Alpera per recordar la seua defensa de la llengua i també assenyalem els versos Propietats de la pena de Vicent Andrés Estellés.
A més la Biblioteca et convida a participar amb uns mots encreuats de paraules en valencià, amb el qual podràs guanyar 50€ que es podran canviar per llibres en la Llibreria Compàs Universitat.
El dia 26 de febrer a les 12h. a la 2a planta de la Biblioteca de Filosofia i Lletres se celebrarà el sorteig de la persona guanyadora, entre els encertants, dels mots encreuats del Dia internacional de la llengua materna. Aquest sorteig serà obert i realitzat per alumnat de la UA.
Publicarem la informació en el Twitter i Facebook de la BUA.
El lliurament del premi serà a partir del 27 de febrer a la 2a planta de la Biblioteca de Filosofia i Lletres.
Lluís Alpera
Dades de la història civil d’un valencià L’home del teu país
|
Vicent Andrés Estellés
Propietats de la pena en Llibre de meravelles Assumiràs la veu d’un poble,
|