Home » Efemérides » Dia de les Lletres Valencianes

Dia de les Lletres Valencianes

El 20 de novembre se celebra el Dia de les Lletres Valencianes i es commemora la publicació de la primera edició del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell l’any 1490 a València. La Biblioteca de Filosofia i Lletres se suma a aquesta fita cultural amb d’aquest vídeo.

El Tirant lo Blanc és l’obra més representativa de les lletres valencianes. Es tracta de la gran novel·la valenciana del segle xv i una de les obres cabdals de la literatura universal.

Com diu la professora Llúcia Martín Pascual, el Tirant lo Blanc «és una novel·la cavalleresca que transcendeix la simple narració de cavalleries per a oferir-nos l’univers i la cultura de l’home medieval. El seu autor, Joanot Martorell, cavaller valencià del segle xv, ens va llegar una obra riquíssima, presentant-nos la figura d’un heroi que, lògicament, mostra el desig del mateix autor en una tasca utòpica: aconseguir l’alliberament de Constantinoble de mans dels turcs i la unitat de la cristiandat en tota la Mediterrània. Un cavaller model de virtuts, valentia i força, però també un cavaller humanitzat, a diferència del poder meravellós i exagerat d’altres cavallers literaris, capaç de sentir passions nobles, com l’amor, però també la ira i l’ambició».

El Tirant és una obra completa i global l’autor de la qual va rebre la influència d’altres fonts i per això l’argument abraça temes com, per exemple, l’art militar, l’ofici cavalleresc, l’honor, la conquesta de l’imperi musulmà i l’amor com a qüestió universal. Els personatges són diversos, entre d’altres, destaquem Carmesina, Plaerdemavida, Guillem de Varoic, Diafebus, Ricomana, Agnès, l’emperador, l’emperadriu, Hipòlit, etc.

La difusió i l’interès pel Tirant ha estat constant des que es va publicar fins als nostres dies, com així ho demostra la gran profusió d’edicions, adaptacions, traduccions i estudis crítics que podem trobar de l’obra.

Textos i bibliografia:

Portal Joanot Martorell i el Tirant lo Blanc. Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes


Leave a comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Categorías

Archivos

¿Qué estás leyendo?

… la justicia, no es solo cuestión de fondo. Sobre todo, es cuestión de forma. Así que no respetar las formas de la justicia es lo mismo que no respetar la justicia. Lo comprende, ¿verdad? -Melchor no dice nada; el subinspector esboza una sonrisa tolerante-. Bueno, ya lo comprenderá. Pero acuérdese de lo que le digo, Marín: la justicia absoluta puede ser la más absoluta de las injusticias.

Terra alta / Javier Cercas

Todo en nuestra web