Exposició ‘Gabriel Ferrater: llegir tota la vida’

La Biblioteca de Filosofia i Lletres, per a commemorar el Dia Mundial de la Poesia, acull del 21 al 27 de març l’exposició itinerant «Gabriel Ferrater: llegir tota la vida» produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i de l’ACPV.

Gabriel Ferrater Soler (Reus, 1922- Sant Cugat del Vallès, 1972) va ser un poeta, escriptor i professor de Lingüística i Crítica Literària. El seu primer llibres de poemes, Da nuces pueris, es va publicar l’any 1960, però no es va donar a conèixer fins a l’any 1962 amb el poemari Menja’t una cama.

Surto de casa, amb pressa

de veure’t, i em fa nosa

la cartera feixuga

de feina per després,

i et diuen per telèfon

que fa uns minuts tot just

que he sortit, i t’enerves

de pressa de sortir

a dir-me que tens feina,

que fins demà—

                I et crido

per telèfon, i em diuen

que fa uns minuts tot just

que has sortit, i no sé

Si tornar-me’n—…

“Hora Baixa”. Menja’t una cama

Alguns dels temes que defineixen l’obra de Ferrater són l’erotisme, el carpe diem o l’aprofitament del dia i la representació de la quotidianitat o el realisme poètic. Al llarg de la seua producció literària va fer servir deliciosament un llenguatge col·loquial, gairebé de conversa.

L’exposició pren el títol d’un fragment d’una carta que Gabriel Ferrater va enviar a sa mare des d’Hamburg al novembre de l’any 1963: «No us cregueu que el meu treball sigui massa matador. Consisteix a llegir més o menys un llibre cada dia, i al capdavall és el que he fet tota la vida». Amb la lectura com a eix vertebrador, la mostra repassa les diferents etapes vitals i intel·lectuals de l’autor. S’hi fa un resum de la seua vida i la seua relació amb les matemàtiques, l’art, el món editorial, la poesia, la lingüística i la docència.

Us convidem a veure els set panells il·lustrats i explicatius al voltant de la seua vida i la seua obra. A més, a la Biblioteca Universitària podeu demanar en préstec qualsevol exemplar de l’obra de Gabriel Ferrater.

No us la perdeu!

 

Per a saber-ne més:

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *